måndag 11 mars 2019

v. 11

Hej, idag skiner solen men på morgonen var det minusgrader. Se över så att barnen fortfarande har varma kläder här. Vi kan vara ute längre stunder.

På tisdagen förra veckan hade vi besök en stund av halva Åkerhumlan. De var nyfikna på hur det ser ut i Röda skolan. Imorgon kommer andra halvan.

I fredags var Emma från tandhälsan här. (Se information sist i inlägget.) Hon träffade halva klassen i taget och den andra halvan jobbade med bluebot. Vi provade även Drakens dansskola med mellolåtar.

Vi fortsätter arbeta med årstider och har även tittat på vädersymboler och pratat om vad de betyder. Barnen har fått göra en berättelse om rymden. Som stöd för hur en berättelse är utformad finns det olika rutor på pappret. Vi kommer sedan att komma ner på jorden igen och fortsätta med hur det är här på vår egen planet.

Matte: Vi fortsätter med talraden 0 - 10 på olika sätt, t.ex. tiokompisar.

Idrott: Uppvärmning som en bana där vi övar t.ex. långhopprep. Sedan ska vi leka "Spökboll".

Obs! Tisdagen den 19 mars är det studiedag , ingen förskoleklasstid men fritids är öppet som vanligt.

Hej!

Jag är tandhygienist och har i dag varit ute i ditt barns förskoleklass. Vi har pratat om tänder och tränat tandborstning. Nu är det många som får sina första permanenta tänder längst bak i munnen samt nya framtänder. Det är mycket viktigt att dessa tänder blir ordentligt borstade och det klarar inte ditt barn själv. Barnet behöver hjälp ända upp i 10-12 års ålder med tandborstning.
Borsta tänderna två gånger per dag med 1-2 cm tandkräm (1450 ppm F).
·       Använd lite eller inget vatten vid tandborstningen.
·       Sprid ut tandkrämen i munnen.
·       Behåll så mycket som möjligt av tandkrämen i munnen under borstningen.
·       Sila tandkrämsskummet mellan tänderna ca ½ minut efter borstning.
·       Undvik att skölja med vatten efteråt.

Vi har diskuterat varför man får hål i tänderna och vad man kan göra för att undvika det. Vi har pratat om kost, vad som är bra mat och dryck för tänderna. Till exempel att det är bra att begränsa sötsaker till enstaka tillfällen och att vatten är den bästa törstsläckaren.
Välkommen att höra av dig till oss om du har några frågor.

Vänliga hälsningar,
Folktandvården Ljungbyholm
Emma Edström, Tandhygienist

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar